Φτιάχνουμε μια απλή και πολύ γευστική συνταγή για γιουβέτσι με μοσχάρι που θα μας ενθουσιάσει.
Σημειώσεις
Αν δεν έχουμε γάστρα, χρησιμοποιούμε ένα πυρέξ και το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
Κοιτάζουμε τακτικά να μην στεγνώσει το κριθαράκι, αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι (ελιά) κομμένο σε μερίδες
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 2 κ.τ.σούπας βούτυρο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- 1 κ.τ.γλυκού ζάχαρη
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 5-6 κόκκους μπαχάρι
- 200 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο
- ½ κιλό κριθαράκι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε και την ντομάτα, τη ζάχαρη, τη δάφνη, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε ζεστό νερό να σκεπάσει το κρέας.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
- Μεταφέρουμε το κρέας σε γάστρα, προσθέτουμε το κριθαράκι και τη σάλτσα από το κρέας και συμπληρώνουμε με 1 κούπα ζεστό νερό.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε το καπάκι προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
- Πριν σερβίρουμε αφαιρούμε την κανέλα, τα φύλλα δάφνης και τα μπαχάρια.