Μετάβαση στη συνταγή
Φτιάχνουμε μια απλή συνταγή για παστίτσιο νηστίσιμο. Πολύ νόστιμο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το κανονικό παστίτσιο γιατί δεν υπάρχει λόγος να στερούμαστε κάποιες απολαύσεις.
Άτομα
8
Χρόνος Μαγειρέματος
1 ώρα, 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος
1 ώρα, 30 λεπτά
Υλικά
- 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
- 1 κ.τ.σούπας βούτυρο
- 1 κ.τ.γλυκού αλάτι
- Για τον κιμά σόγιας
- 2 κούπες κιμά σόγιας
- 1/2 φλ.τ.καφέ λάδι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 250 ml αλεσμένες ντομάτες
- κανέλα,μπαχάρι,αλάτι,πιπέρι
- Για την μπεσαμέλ
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 φλ.τ.τσαγιού αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα σόγιας
- αλάτι,πιπέρι,μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
- Σε αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και τα βουτυρώνουμε.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 6 κούπες νερό να βράσει και προσθέτουμε τον κιμά σόγιας.
- Αφήνουμε να πάρει μια βράση και μετά τον σουρώνουμε, τον ξεπλένουμε και τον στύβουμε καλά.
- Ρίχνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε συνεχώς για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την ντομάτα, κανέλα, μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και 1 κούπα νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά.
- Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα. Ρίχνουμε το γάλα και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου δέσει το μίγμα μας ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
- Σε ένα ταψί κάνουμε μια στρώση με τα μισά μακαρόνια, βάζουμε από πάνω τον κιμά σόγιας και έπειτα τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τελειώνουμε ρίχνοντας από πάνω την μπεσαμέλ.
- Αν θέλουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη φρυγανιά τριμμένη και βούτυρο λιωμένο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.
© 2025 ΑΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ