Μετάβαση στη συνταγή
Με μια απλή συνταγή φτιάχνουμε αφράτα ψωμάκια για χάμπουργκερ, ιδανικά για ένα πάρτι, ή για το κολατσιό μας.
Υλικά
- 400 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
- 150 ml γάλα
- 75 ml νερό
- 40 γραμμάρια βούτυρο
- 4 αυγά
- 1 κ.τ.γλυκού μαγιά ξηρή
- 1,5 κ.τ.σούπας ζάχαρη
- 1,5 κ.τ.γλυκού αλάτι
- σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε σιγά – σιγά το μείγμα με το γάλα και χτυπάμε με το γάντζο του μίξερ.
- Προσθέτουμε ένα –ένα τα 3 από τα αυγά και το αλάτι συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια και φτιάχνουμε μπαλάκια.
- Τοποθετούμε τα μπαλάκια σε ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς βάζουμε το ταψί μέσα και σβήνουμε το φούρνο.
- Αφήνουμε τα ψωμάκια να φουσκώσουν για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Χτυπάμε το 4ο αυγό, αλείφουμε τα ψωμάκια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 10 λεπτά περίπου.
© 2025 ΑΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ