Μετάβαση στη συνταγή
Η απλή συνταγή για να φτιάξουμε σπιτικό ψωμί με ζύμη Ciabatta (τσιαπάτα), ένα πολύ γευστικό ψωμί, ότι πρέπει για να φτιάξουμε σάντουιτς ή τοστ.
Κουζίνα Ιταλική Κατηγορία ακόμα και για αρχάριους γεύμα ζύμες νηστίσιμα ορεκτικά/συνοδευτικά πρωινό σνακ
Άτομα
2
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι
- 3 κ.τ.σούπας ελαιόλαδο
- 4 κ.τ. γλυκού αλάτι
- 1 κ.τ. γλυκού μαγιά ξερή ή 15 γραμμάρια νωπή
- 600 ml νερό
- Ελάχιστο βούτυρο για τις φόρμες
Εκτέλεση
- Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι,(κρατάμε 2 κ.τ.σούπας για τις φόρμες) το λάδι, το αλάτι τη μαγιά και 500 γραμμάρια από το νερό.
- Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα 100 γραμμάρια από το νερό και ζυμώνουμε καλά μέχρι το νερό να απορροφηθεί από τη ζύμη.
- Πασπαλίζουμε τη ζύμη με αλεύρι, σκεπάζουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για μία ώρα.
- Βουτυρώνουμε ελαφρά και αλευρώνουμε δύο ορθογώνιες φόρμες για κέικ.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και βάζουμε ένα κομμάτι σε κάθε φόρμα για κέικ και το τραβάμε να απλώσει και να καλύψει ολόκληρη τη φόρμα.
- Σκεπάζουμε τις φόρμες και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή με μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.
© 2025 ΑΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ