Μετάβαση στη συνταγή
Με αυτή την απλή και εύκολη συνταγή φτιάχνουμε υπέροχα, ευωδιαστά και πεντανόστιμα τσουρέκια.
Υλικά
- 700 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια
- 120 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
- 180 γραμμάρια ζάχαρη
- 4 αυγά
- 200 ml νερό χλιαρό
- 2 φακελάκια μαγιά
- 1 κ.τ.γλυκού μαστίχα
- 1 κ.τ.γλυκού μαχλέπι
- ½ κ.τ.γλυκού κακουλέ
- ½ κ.τ.γλυκού γλυκάνισο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, 1 κουταλιά από τη ζάχαρη, μισή κούπα από το αλεύρι και τη μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά. (μπορούμε να το βάλουμε δίπλα σε ένα καλοριφέρ ή να το τυλίξουμε με ένα πάπλωμα).
- Στο multi βάζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ, το γλυκάνισο και μια κουταλιά από τη ζάχαρη και τα τρίβουμε.
- Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά (στο 2) λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως.
- Χαμηλώνουμε στο 1 και προσθέτουμε τα 3 από τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
- Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια, αλλά να είναι μαλακή. (αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα)
- Σκεπάζουμε την λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος πάλι για 1-1,5 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς, τον σβήνουμε και βάζουμε μέσα τα τσουρέκια και ένα μεταλλικό δοχείο με νερό για να μην στεγνώσουν και τα αφήνουμε για μία ώρα να φουσκώσουν.
- Χτυπάμε το τελευταίο αυγό με μία κουταλιά νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά.
© 2025 ΑΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ