Μετάβαση στη συνταγή
Με μια απλή συνταγή φτιάχνουμε μια υπέροχη γλυκιά πίτα με ρύζι και σταφίδες.
Υλικά
- Για το φύλλο
- μισό κιλό αλεύρι (κόκκινο)
- 3/4 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι ξύδι
- ½ κ.τ.γλυκού αλάτι
- χλιαρό νερό
- Για την γέμιση
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
- 1 κ.τ.γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες ξανθές
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια αλεσμένα
- 2 κ.τ.σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- ½ κ.τ.γλυκού γαρίφαλο αλεσμένο
- 1 κ.τ.γλυκού κανέλα
- επιπλέον ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το φύλλο
- Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο και βάζουμε το λάδι, το ξίδι και το αλάτι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε χλιαρό νερό, έως ότου γίνει μία μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε την λεκάνη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Ετοιμάζουμε την γέμιση
- Πλένουμε καλά το ρύζι.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει και προσθέτουμε το ρύζι και το αλάτι.
- Αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 10 λεπτά, το μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε, και μετά το αδειάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια, το λάδι, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
- Ολοκληρώνουμε την πίτα
- Αλείφουμε με λάδι ένα στρογγυλό ταψί.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε τέσσερα μπαλάκια, το πρώτο λίγο μεγαλύτερο από τα άλλα.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά.
- Ραντίζουμε το φύλλο με λάδι και απλώνουμε από πάνω το 1/3 της γέμισης.
- Επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο και το τρίτο φύλλο.
- Τέλος ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο, το τοποθετούμε από πάνω και τυλίγουμε τις άκρες από το πρώτο φύλλο προς τα μέσα, για να κλείσουμε την πίτα.
- Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό, χαράζουμε με ένα μαχαίρι τα κομμάτια και την αλείφουμε με λάδι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα.
© 2025 ΑΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ