Μετάβαση στη συνταγή
Η απλή συνταγή για να φτιάξουμε τον παραδοσιακό, αυθεντικό πολίτικο μπακλαβά πολύ εύκολα. Πολύ αρωματικός και γευστικός ο πολίτικος μπακλαβάς θα μας αποζημιώσει και με το παραπάνω.
Κουζίνα
Πολίτικη
Κατηγορία
απλές συνταγές για όλους
εορταστικό τραπέζι
επιδόρπια/γλυκά
ζύμες
ξηροί καρποί
Άτομα
30
Υλικά
- Για τον μπακλαβά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γρ.)
- 250 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
- 200 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα
- 200 γραμμάρια καρυδόψιχα
- 1 κ.τ. σούπας κανέλα τριμμένη
- 1 κ.τ. γλυκού γαρίφαλο
- Για το σιρόπι
- 300 γραμμάρια ζάχαρη
- 200 ml νερό
- 1 κ.τ. σούπας χυμό λεμονιού
- φλούδα από 1 λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 γαρίφαλα ολόκληρα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε σε δυνατή φωτιά το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, την κανέλα και τα γαρίφαλα.
- Μόλις πάρει βράση, ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η ζάχαρη, κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Φτιάχνουμε τον μπακλαβά
- Στο μούλτι τρίβουμε την αμυγδαλόψιχα και την καρυδόψιχα (δεν τις κάνουμε σκόνη, να κρατάνε λίγο), μαζί με την τριμμένη κανέλα και το τριμμένο γαρίφαλο.
- Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35*25 εκ.
- Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο κρούστας έτσι ώστε να είναι το μισό μέσα στο ταψί και το μισό έξω. Το αλείφουμε με βούτυρο.
- Τοποθετούμε με τον ίδιο τρόπο το δεύτερο φύλλο, (το μισό μέσα στο ταψί, το μισό έξω) αλλά από την άλλη πλευρά του ταψιού. Το αλείφουμε και αυτό με βούτυρο.
- Τοποθετούμε τα μισά από τα φύλλα που έχουν περισσέψει, μέσα στο ταψί, να καλύπτουν όλο τον πάτο και τα διπλώνουμε ώστε να μην προεξέχουν.
- Κάθε φύλλο που βάζουμε το αλείφουμε με βούτυρο.
- Προσθέτουμε την γέμιση στο ταψί και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Διπλώνουμε τα δύο φύλλα που προεξέχουν πάνω από την γέμιση. (να την τυλίξουν)
- Τοποθετούμε και τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω αλείφοντας το κάθε ένα με βούτυρο.
- Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τον μπακλαβά σε κομμάτια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες.
- Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, έτσι όπως είναι ζεστός τον περιχύνουμε με το σιρόπι.
- Τον αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι πριν σερβίρουμε.
© 2025 ΑΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ