Μετάβαση στη συνταγή
Η απλή συνταγή για να φτιάξουμε την λαδένια ή λαδόπιτα, μια ελληνική παραδοσιακή παραλλαγή της πίτσας. Πολύ εύκολη στην παρασκευή της και πολύ γευστική.
Κουζίνα
Ελληνική
Κατηγορία
ακόμα και για αρχάριους
ζύμες
λαχανικά
νηστίσιμα
ορεκτικά/συνοδευτικά
πάρτυ
σνακ
Άτομα
12
Υλικά
- Για την ζύμη
- 750 γρ. αλεύρι σκληρό
- 4 κ.τ.σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κ.τ.γλυκού ζάχαρη
- 1/2 κ.τ.γλυκού αλάτι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- περίπου 1 και 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό
- Για από πάνω
- 3 ντομάτες ώριμες
- 3 κρεμμύδια
- 2 πιπεριές χρωματιστές
- 4 κ.τ.σούπας ελαιόλαδο
- 1 κ.τ.γλυκού ρίγανη
- 8-10 ελιές
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και το ελαιόλαδο.
- Τρίβουμε το αλεύρι με τα χέρια να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
- Προσθέτουμε λίγο - λίγο το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και βάζουμε μέσα την ζύμη, την σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα.
- Αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τις ελιές και τις πιπεριές.
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη, στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και απλώνουμε από πάνω την ζύμη με τα χέρια να πάει παντού.
- Βάζουμε από πάνω τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τις ελιές και τις πιπεριές.
- Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο την λαδένια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, στην κάτω σχάρα για 45 λεπτά περίπου.
© 2024 ΑΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ