Μετάβαση στη συνταγή
Η απλή και πολύ εύκολη συνταγή για να φτιάξουμε ένα υπέροχο ορεκτικό, την φάβα Σαντορίνης και να συνοδεύσουμε το γεύμα μας ή το ουζάκι μας.
Κουζίνα
Ελληνική
Κατηγορία
ακόμα και για αρχάριους
γεύμα
εορταστικό τραπέζι
νηστίσιμα
ορεκτικά/συνοδευτικά
όσπρια
Υλικά
- 250 γραμμάρια φάβα Σαντορίνης
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- Για το σερβίρισμα
- λεμόνι
- επιπλέον ελαιόλαδο
- 1 κ.τ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε καλά την φάβα (2-3 φορές)
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
- Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά το κρεμμύδι, προσθέτουμε τη φάβα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη φάβα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να χυλώσει καλά.
- Στην αρχή χρειάζεται να την ξαφρίζουμε συχνά και προσέχουμε κατά το τέλος μην εξατμιστεί το νερό και μας κολλήσει. (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό).
- Αφαιρούμε την φάβα από την κατσαρόλα και την αλέθουμε στο μούλτι ή με μια ράβδο, ώστε να γίνει βελούδινη.
- Την τοποθετούμε σε πιάτο, την περιχύνουμε με ελαιόλαδο και φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, την πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
© 2025 ΑΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ